16 Ağustos 2013 Cuma

VİŞNELİ TARİFLER

 Muhterem'le Afiyetle
Yaz aylarının ekşi ama gösterişli meyvesi vişne ile bir kaç gündür tarifler veriyorum.
Bugün de blogumda bugüne kadar yayınladığım vişneli tarifleri bir araya getirdim, vişne ile yapılan tarifleri bu yazıda bir arada bulabilirsiniz.

 

 
VİŞNE;
Kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyvedir.
Anayurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne, 5-7 m kadar boylanabilir; 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve 40-50 yıl yaşar.
Vişne, yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı görünüşlüdür.
Gövdesi kırmızımtırak gri benekli, donuk ya da parlak renklidir. Dalları kirazınkinden ince ve yay gibi olup sarkıktır. Yaprakları da kirazınkinden daha küçük, ayası düz, parlak yeşil renkli ve tüysüzdür. İlkbaharda erken açan çiçekleri beyaz renklidir.
Bir salkımında birden fazla ve altıya kadar değişen sayıda çiçek açar.
Temmuz ayı ortalarında olgunlaşmaya başlayan meyveleri, kirazdan biraz basıkçadır.
Olgun vişneler, bol sulu ve siyaha yakın kırmızı renklidir.
Türkiye'de iki önemli vişne ağacı çeşidi yetiştirilmektedir.
Bunlardan meyvesi her tür kullanıma elverişli olan Kütahya vişnesi, uzun saplı, iri boyda, ucu hafif sivrice, koyu kırmızı ince kabuklu, çok sulu, ekşi ve kırmızı etli meyveler verir. Macar vişnesi ise, kısa saplı, ince, koyu kırmızı renkli kalınca kabuklu, ekşi ve kırmızı etli meyve vermektedir. Her iki çeşidin ağaçları da, temmuz ayından başlayarak bol ürün verir.
Tam bir vitamin ve mineral deposu olan vişne, A ve C vitaminleri ile sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Kiraz vişne ile benzer özellikler taşır.

Vişnenin Faydaları:
Vişnenin besin değerleri kirazınkine benzer. Ancak şeker oranı daha düşük olduğundan, vişnenin tadı ekşi ya da mayhoş olur. Aynı nedenle kalorisi de kirazınkinden düşüktür.
Ortalama 100 g taze vişnede, 58 kalori ile 14,3 g karbonhidrat vardır.
Oysa vişnenin A vitamini yüksek olup 1.000 lU'ya kadar varır.
Vişnenin diğer besin değerleri kirazınkine çok yakındır.
Bedenimize yararlı besin değerlerinin yanı sıra; Vişne meyvesinin taze ya da kurutulmuş sapları, aynen kiraz sapları gibi sağlığımıza yararlı etkiler yapar.
Vişne sapları idrar söktürücü özelliği ile kabızlıkta faydalıdır.
Kabukları ise ateş düşürücü olarak kullanılabilir.
Vücudu ve mideyi kuvvetlendirir. Mikrop öldürücüdür.
Ateşi düşürür ve idrar söktürür. İshali keser. Vücuda rahatlık verir.
Susuzluğu giderir. Öksürüğe iyi gelir.
Ağrıları dindirir. İltihap gidericidir.
Uyku düzensizliğinde faydalıdır. 
Vişne Nasıl Kullanılır?
Meyvesi, meyve sapları ve vişne ağacının kabukları kullanılır.
Vişne reçeli ve vişne suyu farklı tadıyla severek tüketilen besinlerdir.
Vişne meyvesi, sofralıktan çok meyve suyu, şurubu, reçeli, marmeladı, kompostosu, likörü ile diğer bazı içkileri, pasta ve tatlıları yapılarak tüketilir. Ayrıca kurutularak da yenir.

VİŞNELİ TARİFLER;
 

Ramazan Şerbeti (malzemelerinin arasında vişne var)

 

 


 
 

"Afiyetle Kalın"

6 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Tariflerin hepsi birbirinden güzel ve lezzetli görünüyor...... Sevgilerimi bıraktımmmm…..:)
    Hayırlı Cumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Seldacım, hayırlı cumalar :)

      Sil
  2. Hayatımda gördüğüm en güzel tarifler o güzel zamanını bizlere ayırdığın için teşekür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl bu güzel yorum için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Sevgili Muhterem tüm vişneli tariflerin ve görsellerin muhteşem. Şahaneydi..Çok sevdim ellerine sağlık..Sevgilerimle.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...