5 Temmuz 2017 Çarşamba

FIRINDA PATLICAN MUSAKKA

Muhterem'le Afiyetle
Yaz ayları ve sıcaklarla aranız nasıl?
Biz 18 Haziran'dan beri Kastamonu'da olduğumuz için geçen haftaki aşırı sıcakları çok şükür daha serin atlattık.
Köyde olmak, doğanın içinde olduğumuz için ve daha serin olduğu için çok güzel ama internete kolay giremediğim için bloglarımı sık sık güncelleyememek üzücü😔

 

tencerede patlıcan musakka
Gelelim bugünkü tarifimize;
Yaz demek patlıcan demek, her şekle giren patlıcanla yapılan çeşit çeşit patlıcan yemekleri demek.
Musakka ise yaz aylarında patlıcanla hazırlanan yemeklerin başında gelir.
Musakka klasik tarifte patlıcanların bol yağda kızartılması ile hazırlanır.
Fakat günümüzde herkes yağda kızarmış yemeklere karşı daha hassas olduğu için ben kızartma yapmadan fırında ön pişirme yaparak hazırlıyorum.
Bazende vaktim yoksa bütün sebzeleri çiğden dibi geniş bir tencereye dizerek, üzerine kavrulmuş kıyma ve az su, bol domates sosu dökerek ocakta pişiriyorum.
 
Ramazan'ın son haftası köyde olduğum için köyde hazırladığım iftar masalarından birisinin menüsü için patlıcan musakka hazırladım.
İftar masasının resimleri 👉BURADA
Bugüne kadar pek çok patlıcan tarifi verdim ama patlıcan musakka tarifi henüz yoktu, bu vesile ile tarif patlıcan tariflerime eklenmiş oldu.
Daha önce tarifini verdiğim patlıcan tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

FIRINDA PATLICAN MUSAKKA;
Malzemeler;
1 kilo patlıcan,
Kıymalı harç için;
300 gram kıyma,
2 adet orta boy kuru soğan,
3 adet domates,
2 adet sivri biber,
3 diş sarımsak,
Ayrıca;
5 adet küçük boy patates,
5-6 adet yeşil sivri biber,
4 adet orta boy domates,
2 yemek kaşığı salça,
Zeytinyağı,
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kekik.

patlıcan musakka nasıl yapılır?
FIRINDA PATLICAN MUSAKKA TARİFİ;
Patlıcanların kabuklarını alacalı olarak soyun.
Acısının çıkması için;
Derin bir kabın içine patlıcanları yerleştirin, üzerine 1 yemek kaşığı tuz serpin, 5 dakika bekletin.
Patlcanların üzerine çıkacak kadar su doldurun.
Patlıcanları suyun içinde sıkarak suyu içine çekmesini sağlayın, suyun içinde bekletin.
15 dakika sonra patlıcanları suyun içinden, içine çektiği suyu sıkarak çıkarın.
Önce kıymalı harcı hazırlayalım, bunun için;
Soğanları küçük küçük doğrayın.
Zeytinyağında soteleyin.
İçine kabuklarını soyup, küçük doğradığınız domatesleri ve tohumlarını çıkarıp doğrağınız biberleri ekleyin.
Soğan, domates, biber biraz piştikten sonra üzerine kıymayı ekleyin.
Üzerine damak tadınıza uygun tuz ve karabiber serpin.
Kıyma kavruluncaya kadar pişirin.
Patlıcanları halka halka doğrayın, 5-6 kaşık zeytinyağı ile karıştırıp harmanlayın.
Fırın tepsisine dizin, 200 derecelik fırında patlıcanların diriliği gidecek ve hafif kızaracak kadar pişirin.
Patatesleri yıkayın, ince halkalar halinde dilimleyin.
5-6 kaşık zeytinyağı ile harmanlayın, Borcama dizin.
Yine 200 derecelik fırında diriliği gidecek ve hafif kızaracak kadar pişirin.
Ön pişirme yaptığınız patlıcanları, patateslerin üzerine dizin.
Kıymalı harcı patlıcanların üzerine yayın, kekik serpin.
Domatesleri dilimleyin, tepsiye dekoratif bir şekilde dizin.
Sivri biberleri de ince uzun şeritler halinde kesin, tepsiye domateslerin arasına ve tepsinin kenarlarına dizin.
Yemeğin üzerine bu aşamada tuz serpin.
Salçayı 1,5 su bardağı su ve yarım çay bardağı zeytinyağı ile karıştırın.
Tepsinin her yerine gelecek şekilde salçalı suyu yemeğin üzerine dökün.
Üzerini alüminyum folyo ile kaplayarak 200 derecelik fırında pişirin.
Son 10 dakikasında üzerinde ki folyoyu alarak domates ve biberlerin hafif kızarmasını sağlayın.
Mutlaka sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

2 yorum:

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...