21 Mart 2014 Cuma

KARNABAHAR DOLMASI

Karnabahar Dolması
Bugün size ilginç bir yemek tarifi vereceğim.
Bu tarifi ilk kez Ihlamurcum blogunda gördüm, çok hoşuma gitti.
Değişik sebze tarifleri her zaman ilgimi çeker, denemek için mutlaka not alırım.
Bütün halde doldurulan karnabahar dolmasını daha önce duymamıştım, çocuklara karnabahar yedirmek için güzel bir fikir olabilir.
Ben daha önce"bütün lahana dolması" yapmıştım ama karnabahardan dolmayı ilk kez yaptım.
"Afiyetle Kalın"

Karnabahar Dolması
KARNABAHAR DOLMASI;
Malzemeler;
1 adet orta boy karnabahar,
150 gram orta yağlı kıyma,
1 kahve fincanı pirinç,
1 adet orta boy kuru soğan,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı salça,
2 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Tuz.
Karnabarı yıkamak için;
3 yemek kaşığı sirke.

Karnabahar Dolması
KARNABAHAR DOLMASI TARİFİ;
Karnabaharın dış yeşil yapraklarını keserek çıkarın.
Büyük bir kabın içine sirkeli su hazırlayın, karnabaharın temizlenmesi için 15 dakika sirkeli suyun içinde bekletin.
Karnabaharı sirkeli sudan çıkarın, iyice yıkayın.
Karnabaharın alt tarafında ki dallardan bir kaç tanesini kesin ve dolmalık harcı içine yerleştirebileceğiniz tüneller oluşturun.
Üst tarafından da bir kaç dalı kesip, çıkarabilirsiniz.
Dolmalık içi hazırlamak için;
Soğanı rendeleyin, kıyma-salça-pirinç ve tüm diğer baharatları, tuzu ve yağın yarısını ekleyip, dolmalık harcı iyice karıştırarak hazırlayın.
Karnabaharın ön yüzünden çıkardığınız dalların yerine iç harcından yerleştirip, üzerine karnabahar dalını tekrar yerleştirin.
 
Karnabahar Dolması
Karnabaharın alt kısmını çevirip, daha önce hazırladığınız boşluklara, dalların arasına iç malzemesini iyice yerleştirin.
Karnabaharın sığabileceği büyüklükte ki tencereye hazırladığınız karnabaharı yerleştirin.
Not;
Ben iç malzemesi dökülmesin diye alt tarafı yukarı bakacak şekilde yerleştirdim.
Tünel oluşturmak için çıkardığım dallardan karnabaharın kenarlarına destek yaptım.
Kalan yarım çay bardağı zeytinyağını karnabaharın üzerine gezdirin, tuzunu serpin.
3 su bardağı sıcak su ilave edip, kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişirin.
Karnabahar ve pirinçler piştiği zaman yemeğiniz hazır demektir.
Karnabaharı sığabileceği büyüklükteki yuvarlak servis tabağına düz bir şekilde aktarın.
Sıcak olarak, dilimleyerek servis yapın.

Karnabahar Dolması
 "Afiyet Olsun"

13 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Harika bir tarif olmuş. Çocuklara yedirmenin kolay yolu...Size afiyetler olsun. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
  2. bence harika bir tarif buuuuu

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar değişik bir tarif. Görünüşüne bayıldım..

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık:) Ben de televizyonda izlemiştim. Çok lezzetli olabileceğini düşünüyorum. Afiyetler olsun tadanlara:) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Ilk kez karislastigim vede cok sasirdigim bir tarif daha,artik sasirmamaliyim ama yinede insan görünce inanamiyor,aklimiza gelmeyen ne cok sey var,denemeli mutlaka,pek sevmiyorlar ama ben yinede yaparim,birde böyle yapalim bakalim,sizinde ellerinize saglik efendim!

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşım ellerine sağlık tarifin harika ama merak ettim iç harç iyice içine işliyormu diye sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Özgen,
      Dolmanın harcını açıkta duran bütün dallarının arasına yerleştiriyoruz, hatta bazı yerlerinde dalları dibinden kesip iç yerleştirebilmek için koridor oluşturuyoruz.
      Kısık ocakta piştiği içinde pirinçler ve iç malzemesi rahatça pişiyor.

      Sil
  7. İlk defa görüyorum ama sende ilklere o kadar alışığımki hiç yadırgamadım ablacığım :)

    YanıtlaSil
  8. Hiç duyulmuş bir yemek olmadığı için,Karnabahar dolmasını facede görünce ,aa ne ilginç benim ki gibi derken kendi blogumun linkini buldum.Elinize ve emeğinize sağlık, ayrıca en güzel tarafı yapılanın kaynağının verilmesi.
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Dilek,
      Bu tarifi ilk kez senin sayfanda görmüş, hemen not almıştım ama denemek için fırsatım olmamıştı.
      Bence tarifi aldığımız yeri kaynak belirterek mutlaka yazmamız gerek, doğru olanı kaynak belirtmektir.
      Tarif için teşekkürler.

      Sil
  9. bütün şekilde ilk kez gördüm ablacım, ellerine sağlık..
    afiyetle..

    YanıtlaSil
  10. Aaa lezzetli olur muhakkak!

    YanıtlaSil
  11. Çok değişik bir dolmaymış. İlk kez gördüm. Ama görüntüsü güzel, tadı da öyledir eminim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...