13 Ağustos 2011 Cumartesi

MAYALI, ELDE AÇMA BÖREK

Biten tatilin ardından İstanbul'dan herkese selamlar : )
Çarşamba günü Kastamonu'dan döndük, artık İstanbul'dayım.
Geldiğim günden beri fırsatını bulup, internete giremedim.
Birde Kastamonu'nun temiz havasından sonra İstanbul'un havası ağır geldi, evin içinde bir kaç gündür sersem sepelek dolaşıyorum.
Oysa biz buradan Kastamonu'ya gittiğimiz zaman aynı gün içinde bütün evi temizleyecek güçte ve enerjide oluyorum.
Üstelik uyandığınız zaman gerçekten dinlenmiş olarak uyanıyorsunuz.
İstanbul geldiğimiz günden beri çok şükür serin bir havanın etkisinde, şimdilik bir sıkıntı çekmedik.
Şimdi Ramazan'a özel etkinliklere günü geçmeden katılmam ve bol bol resim çekmem lazım : )

Gelelim tarifimize, bu böreği Puf Puf Poğaça tarifi ile hazırladım.
Ispanak tezgahlardan henüz kalkmamıştı, o yüzden iç malzemesinde ıspanak kullandım.
Fakat eminim patates, kıyma, peynir ve diğer pek çok malzeme bu böreğin içinde çok lezzetli olur.
Böreğin şeklini gül böreği şeklinde yaptım, mayanın etkisi ile kabaran börekler epey büyük ama doyurucu oldu.
Bir daha ki sefere, tepsinin ortasından başlayarak sara sara tepsi böreği şeklinde hazırlayacağım.
"Afiyetle Kalın"

MAYALI, ELDE AÇMA BÖREK;
Malzemeler:

1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet 42 Gramlık yaş veya 10 gramlık kuru maya,
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
Aldığı kadar un,
İçi için;
Kavrulmuş ıspanak veya peynir, maydanoz.
İçine sürmek için ayrıca sıvı yağ.
Üzerine;
1 adet yumurta.


TARİFİ;
Mayayı ılık süt ve suda eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Daha sonra büyük bir mandalina büyüklüğünde pezilere ayırıp, yuvarlayın.
Pezileri 10-15 dakika dinlendirin.
Un serptiğiniz tezgahta pezileri servis tabağı büyüklüğünde açıp, içine fırça ile sıvı yağ sürün.
Kavrulmuş ıspanak yada farklı bir iç malzemesi yerleştirin.
Gül böreği yapar gibi yuvarlayıp, şekil verin.
Yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Diğer pezileri de aynı şekilde hazırlayın.
Not;
İsterseniz bu böreği yuvarlak bir tepside, açtığınız her yufkayı ortadaki böreğin çevresine sararak hazırlayabilirsiniz.


Hazırladığınız böreklerin üzerini örtüp, 30 dakika bekletin.
Kabaran böreklerin üzerine biraz sıvıyağ eklediğiniz yumurta sürüp, önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkan böreklerin üzerini temiz bir bez ile örtüp, yumuşaklığını muhafaza etmesini sağlayın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

11 yorum:

  1. Ellerınıze saglık,süper görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  2. hoş geldin istanbula arkadaşım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. hoşgeldin :)

    börek enfes görünüyor,özellikle sahurda iyi gidiyor çayın yanına.

    ellerine emeklerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık ben de bu şekilde açmalar hazırlıyorum harika kabarık oluyorlar tabi lezzetli de sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. merhaba acaba yufkalari oklava ile mi acmamiz gerekiyor yoksa merdane ile acmak yeterli mi ?? oklava ile aram pek yoktur da :))

    YanıtlaSil
  6. Adsız11:46

    İstanbul'a hoşgeldiniz. Börek nefis görünüyor. Sahurda böyle bir börek olsa hiç hayır demem. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Işıl'a;
    Sevgili Işıl,
    Benimde oklava ile aram yoktur :)
    Yufkaları açarken merdane kullandım.
    Zaten gül böreği şeklinde yapmak için servis tabağı büyüklüğünde açmak yeterli oluyor.
    Tepside birbirine sararak yapılacağı zaman yufkaların daha büyük açılması gerekir.

    YanıtlaSil
  8. nefis gorunuyor borek Muhteremcim
    herzamanki gibi supersin canim ellerine emeklerine saglik.
    cok opuyor sevgilerimi gonderiyorum

    YanıtlaSil
  9. Adsız23:21

    merhaba oğlum kastamonuda askerliğini yapıyor bu pazar orda olucam börek alabileceğim bi yer tavsiye edebilirmisiniz?..Sevinç Meşekıran

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sevinç Hanım,
      Kusura bakmayın bugün internete hiç girmediğim için sorunuzu yeni gördüm.
      Kastamonu'da çok fazla bir yer bilmiyorum fakat Canoğlu Pastanesinin nefis börekleri ve ürünleri var.

      Canoğlu Pastanesi Kastamonu
      Telefon: 0366 212 90 90
      Plevne Cad. No:44/1
      Merkez / Kastamonu

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...