5 Temmuz 2006 Çarşamba

PİRİNÇ PİLAVI


Pilav, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir.
Et-tavuk-köfte-sulu yemekler-bakliyat hele kuru fasulye pilavsız düşünülemez.
Her evde mutlaka pirinç bulunur, ani gelen misafiri çorba ve nefis bir pilavla ağırlayabilirsiniz.
Tabii her yiğidin yoğurt yiyişi gibi herkesin kendi pilav pişirme yöntemleri var.
Çok eskiden biz pilavı haşlama usulü denen, suyu kaynadıktan sonra pirinci ilave etme yöntemini kullanıyorduk.
Sonra pirinci kavurma yönteminin daha iyi sonuç verdiğini görerek, haşlama yöntemini bıraktık.
Haşlama yönteminde suyu mutlaka ölçmeniz gerekiyor ve ne yazık ki pilavın lapa olma ihtimali daha yüksek.
Kavurma yönteminde pirinçler şeffaflaşana kadar sıvıyağla karışık tereyağda kavuruyoruz.
Kavururken limon sıkmak, 2 kesme şeker atmak gibi yöntemlerde var ama ben şahsen kullanmıyorum.
Birde pirinci ıslatma konusu var.
Bence iyi pilav yapmanın püf noktası pirinci 2-3 saat su da bekletmek.
Su da bekleyen, nişastasından arınan pirinçle yapılan pilav kola kolay lapa olmuyor.
Pilavı yemekten yarım saat önce pişirip, demlenmesine ve kendine gelmesine zaman tanıyın.
Çok sıcak pilav tane tanede olsa lapa izlenimi verebilir.
Pilavı yaptınız ve lapa olmuş, yapacağınız şey rüzgarlı bir pencere önünde kapağı açık bir şekilde, ara sıra hafifçe karıştırarak, pilavın biraz soğumasını sağlamak.
Sade pilav yapacaksanız, tavuk suyu veya tavuk suyu tabletleri ile tat verebilirsiniz.
Ben bugün sade pilav tarifi verdim ama tabii şehriyeli pilavın yeri de bambaşkadır.
"Afiyetle Kalın"


PİRİNÇ PİLAVI;
Malzemeler;
2 su bardağı pirinç,
yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 adet tavuk suyu tableti,tuz. 
PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ;
Pirinci ayıklayın, bol su ile yıkayarak nişastasını akıtın.
En az 2 saat suda bekletin, sonra pirinci iyice süzün.
Pilav tenceresine sıvıyağ ve tereyağı alıp, eritin.
Isınan yağın içine süzdüğünüz pirinçleri ilave edin.
Not;
Eğer şehriyeli yapacaksanız, yağ kızınca önce şehriyeyi kavurup sonra pirinci ilave edin.
Pirinçleri karıştıra karıştıra kavurmaya başlayın.
Pirincin rengi şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
2 bardak pirince, (pirincin cinsine göre) 3-4 su bardağı su ilave edin.
Tavuk suyu tabletini iyice ufalayıp, suya ilave edin.
Tabletin tuzlu olduğunu dikkate alarak, tuz ilave edin.
Tencerenin kapağını kapatın, kaynayınca ocağın altını iyice kısın.
Pilav suyunu çekip, göz göz olunca tadına bakıp, pirincin pişip pişmediğini kontrol edin ve ocağı kapatın.
Eğer pirinçler sertse yarım bardak su ilave edip kısık ocakta pişirmeye devam edin.
Piştikten sonra 1 kez karıştırıp havalandırın.
Not;
Pilavınız tam kıvamında piştiyse uzun süre sıcak olarak kapağının kapalı kalması lapalaşmasına sebep olabilir.

"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...